English Version
Οργάνωση του Φεστιβάλ

Επικοινωνία / Πληροφορίες:

Email: info@latsiafestival.eu
URL: http://www.latsiafestival.eu
Τηλ.: 77777730


Χαιρετισμός Δημάρχου

Καλώς ήλθατε στον Δήμο μας στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κύπρου για το οποίο αισθανόμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε και προσφέρουμε στους δημότες μας εκδηλώσεις με παγκύπρια αλλά και διεθνή εμβέλεια.

Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι επένδυση ζωής γι΄ αυτό και προσπαθούμε να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με σημαντικές πολιτιστικές διοργανώσεις, με εκδηλώσεις πρωτότυπες και δημιουργικές προς όφελος όλων των πολιτών.

Το Φεστιβάλ αυτό απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Θέλουμε να προσφέρουμε χαρά και χαμόγελο σε όλους, κυρίως στους μικρούς μας φίλους, τα δικά μας παιδιά που περιμένουν πάντοτε με ανυπομονησία την έναρξη του φεστιβάλ.

Σας προσκαλούμε να χαρείτε μια πλειάδα ηχοχρωμάτων και συναισθημάτων. Να γνωρίσετε στοιχεία πολιτισμού χωρών όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Βραζιλία και η Χιλή.

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους, να απολαύσουμε όλοι μαζί το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κύπρου.

Ας μην λείψει κανείς από αυτή τη μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού.

Παναγιώτης Α. Κυπριανού
Δήμαρχος Λατσιών


Χαιρετισμός Καλλιτεχνικού Διευθυντή

Η έκτη έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κύπρου, σηματοδοτεί την καθιέρωση του ως ενός σημαντικού και μοναδικού πολιτιστικού γεγονότος στο νησί μας. Έχει επιτευχθεί ο πρώτος στόχος της καθιέρωσης και τώρα μαζί προχωρούμε στο στόχο της ωρίμανσης και αναβάθμισης του.

Αναλαμβανόντας από φέτος τη διεύθυνση του φεστιβάλ, έχουμε θέσει από κοινού με τη πολιτιστική επιτροπή του Δήμου Λατσιών, συγκεκριμένους στόχους που επικεντρώνονται κυρίως στη εξωστρέφεια του φεστιβάλ και τη δημιουργία υποδομών που θα του επιτρέψουν να αναβαθμιστεί. Στα πλαίσια αυτά, καθιερώνουμε τον θεσμό του εθελοντισμού σε όλες τις φάσεις της λειτουργίας του φεστιβάλ, δίνουμε αυξημένη σημασία σε ντόπιες παραγωγές και δημιουργούμε υποδομές για ανάπτυξη κουλτούρας στη νέα γενιά. Σε στενή συνεργασία με την UNIMA (Union International des Marionettes) προχωρούμε στη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ένταξη της μαριονέτας και του κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση και με την δημιουργία του UNIMA Cyprus, δημιουργούμε πλέον τη βάση για συνεχή ανάπτυξη και εκπαίδευση.

Όσον αφορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ετοιμάζουμε ένα πολυσυλλεκτικό θέαμα που απευθύνεται σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. Παραστάσεις θα γίνονται εντός και εκτός των θεάτρων μας, δίνοντας τη ευκαιρία σε πιο πλατύ κοινό να γνωρίσει την υπέροχη τέχνη της μαριονέτας, του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας. Παραστάσεις του φεστιβάλ θα ταξιδέψουν επίσης και σε άλλες πόλεις της Κύπρου, δίνοντας το έναυσμα σε μεγαλύτερο κοινό να γνωρίσει το φεστιβάλ μας. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη ποιοτική του προσφορά προς τους επισκέπτες μας και προς όλη την κοινωνία.

Μπορεί να βιώνουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση οικονομικά και κοινωνικά από το 1974, αλλά αυτή ακριβώς είναι η στιγμή για να δώσουμε ένα φεστιβάλ μεστό και ποιοτικό, γεμάτο από συγκινήσεις, μάθηση και προσηλωμένο στη χαρά της ζωής! Σας εύχομαι από βάθη καρδιάς καλή διασκέδαση.

Χάρης Θεραπής
Διευθυντής
6ου Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κύπρου


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ 5Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΤΣΙΩΝ

Η κούκλα, ως εργαλείο καλλιτεχνικής έκφρασης, ανάγει τις καταβολές της στα βάθη των αιώνων της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς πρόκειται για μέσο που χρησιμοποιήθηκε από όλους τους λαούς της υφηλίου από την Αφρική, στην Κίνα και φυσικά στην αρχαία Ελλάδα. Η παντομίμα, επίσης, συσχετίζεται με τις πιο παλαιές και αρχέγονες ανάγκες του ανθρώπου για επικοινωνία μέσα από την κίνηση και τελικά για επαφή μέσα από ένα σύνολο χειρονομιών.

Στις μέρες μας το κουκλοθέατρο και οι παραστάσεις παντομίμας ελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού ως ένα θέαμα που συνδυάζει ψυχαγωγία και πολιτιστική καλλιέργεια. Αποτελεί ένα δύσκολο είδος που απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες, που αποκτούνται μετά από σκληρή εκπαίδευση και πειθαρχία πνεύματος και σώματος.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αγκάλιασαν με ιδιαίτερη χαρά την πρωτοβουλία του Δήμου Λατσιών να διοργανώσει Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει ομάδες κουκλοθεάτρου και παντομίμας του εξωτερικού. Προωθεί, έτσι, την κινητικότητα ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έρχονται σε μέθεξη με διαφορετικά περιβάλλοντα, ενισχύει την καλλιτεχνική παιδεία του τόπου, διευρύνει τους ορίζοντες του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι και προάγει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με εναλλακτικές μορφές παραστατικών τεχνών στον τόπο μας, όπως το θέατρο σκιών, το οποίο αποτελεί συστατικό της λαϊκής μας παράδοσης.

Στα πέντε χρόνια ζωής που αριθμεί ήδη η διοργάνωση αυτή, έχει αποδείξει ότι δίκαια έχει καθιερωθεί και έχει καταστεί θεσμός, αφού με τις υψηλού επιπέδου παραστάσεις που παρουσιάζονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ, συμβάλλει στην άνοδο της ποιότητας του παρεχόμενου πολιτιστικού προϊόντος στον τόπο μας και συνάμα ενισχύει το αισθητικό κριτήριο της κοινωνίας μας. Συγχαίρω το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λατσιών για την προσφορά τους αυτή στους δημότες τους, αλλά και σε όλο το κοινό της Κύπρου που διψά για αξιόλογα καλλιτεχνικά γεγονότα, καθώς και για την τόλμη τους να συνεχίζουν να επενδύουν στον πολιτισμό σε εποχές μεγάλης οικονομικής στενότητας. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμου από τη πλευρά του θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή κατά το μέτρο, πάντοτε, του δυνατού.

Σας συγχαίρω και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ.

κ. Παύλου Παρασκευά
Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών

Designed & Developed by NETInfo Services Ltd